IPv6 ve arama motoru sıralamasına etkisi.

November 11, 2021
Google Algoritmaları SEO IPv6

Bu yazımızda ipv6 nedir ve neden önemli olduğundan bahsedeceğiz.

IPv6 nedir?

IPv6 (İnternet Protokolü sürüm 6), ağlardaki bilgisayarlar için bir tanımlama ve konum sistemi sağlayan ve trafiği İnternet üzerinden yönlendiren iletişim protokolü olan İnternet Protokolü’nün (IP) yeni bir sürümüdür. IPV6’nın yaygınlaşmasıyla, cep telefonlarından buzdolaplarına, endüstriyel kontrol sistemlerine kadar dünyadaki her cihaza benzersiz bir adresle hitap etmek mümkün olacak.

IPv6, şu anda yönlendiriciler ve bilgisayar işletim sistemleri tarafından kullanılan baskın standart olan IPv4’ün yerini almak üzere tasarlanmıştır. IPv6, 1980’lerden beri kullanımda olan IPv4’ün yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Eski protokolün, internetin modern kullanımları için sorunlu hale getiren çeşitli sınırlamaları vardır. Örneğin, bir ağa bağlı her cihazın kendi benzersiz IP adresine ihtiyacı vardır - IPv4’te internetteki tüm cihazlar için toplamda yalnızca yaklaşık 4 milyar olası adres vardır. Ayrıca, ağlarına bağlı çok sayıda cihaz nedeniyle birçok kuruluşta IP adresleri tükeniyor.

IPv6 neden önemlidir?

Gittikçe daha fazla insan İnternet’i kullandıkça, IP adreslerine olan talep sadece artmaya devam edecek ve muhtemelen sonunda bu sınıra ulaşacağız. Bu, bir IP adresi kullanan yeni bir cihaz veya hizmet eklemek istiyorsanız, mevcut bir cihaz veya hizmetten vazgeçmeniz veya özel adresleri şuraya çevirebilen NAT (Ağ Adresi Çevirisi) gibi bir şey kullanmanız gerektiği anlamına gelir. ev ağınızdaki herkese açık olanlar. Ancak bu çözümlerin her ikisi de güvenlik ve performans gibi konularda sorunlara neden olabileceğinden ideal olmaktan uzaktır. Daha iyi bir çözüm, herhangi bir işlevsellik kaybetmeden mevcut adreslerin sayısını basitçe artırabilseydik olurdu!

İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF), 2035 yılına kadar internette IP adreslerine ihtiyaç duyan milyarlarca cihazın olacağını tahmin ediyor. IPv4 yerine IPv6 kullanarak bu büyümeyi adreslerimiz tükenmeden karşılayabileceğiz. Bu, sınırlı kullanılabilir IP adresleri nedeniyle daha az sıkışıklık olacağından web sitenizden daha iyi performans bekleyebileceğiniz anlamına gelir.

IPv6 kullanımı ne kadar yaygın?

Google’ın kendi IPv6 istatistik sayfasına göre, tüm Google aramalarının yarısından fazlası artık IPv6 üzerinden gerçekleştiriliyor ve bu sayı her ay artmaya devam ediyor. Bunun nedeni basit: IPv4 adresleri tükeniyor. Dünyada yalnızca yaklaşık 4 milyar IPv4 adresi kaldı (IPv6’ya geçerken daha da azalacak bir sayı).

Web sitenizi yalnızca IPv6 ile barındırabilir misiniz?

Web siteleri, kendileri bir IPv4 adresi olmasa bile kullanıcılara IPv4 üzerinden erişebilir (çünkü onlar için bir sağlayıcı sağlayan bir sağlayıcıları vardır), ancak bunu yapmak, göndermeden önce bir IPv4 adresini bir IPv6’ya çevirmek gibi ek adımlar gerektirir. cihazınıza. Bu ekstra adıma “ikili yığın” denir.

Çoğu büyük web sitesi artık Google’ın kendisi de dahil olmak üzere ikili yığın desteği sunuyor; bu, yalnızca IPv4’e yönelik bir cihaz (eski bir telefon gibi) kullanıyorsanız, bu web sitelerine erişmeye devam edebileceğiniz anlamına gelir.